naslovna

Obavezna zimska oprema u BiH, zemljama okruženja i EU

Obavezna zimska oprema u BiH, zemljama okruženja i EUBANJALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske podsjeća da u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sljedeće godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila u Republici Srpskoj i BiH moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima kada je snijeg na putu ili kad pada kiša koja se ledi na kolovozu.

Generalni sekretar AMS RS Nikola Manojlović rekao je da su zimski pneumatici na sva četiri točka obavezni za putnička i ostala motorna vozila koja nemaju više od osam sjedišta i čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tone. Na vozilu se, dodaje, mogu nalaziti i gume sa ljetnim profilom i dubinom gazećeg sloja minimalno četiri milimetra, ali u priboru moraju biti odgovarajući lanci za montažu na pogonske točkove.

"Obavezna je zimska guma koja na svom boku ima oznake MS, M+S ili M&S i znak snježne pahuljice, a čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje četiri milimetra. Kazna za neposjedovanje zimske opreme iznosi 40 maraka", istakao je Manojlović.
Prema njegovim riječima, za motorna vozila čija je najveća dopuštena masa veća od 3,5 tona i autobusi moraju imati zimske pneumatike na pogonskim točkovima, ili gume sa ljetnim profilom sa dubinom gazećeg sloja najmanje četiri milimetra i u priboru lanci, lopata i vreće pijeska od 25 do 50 kilograma.
Manojlović je istakao da su gume jedan od najvažnijih dijelova vozila, a kako posreduju između automobila i puta, od presudne su važnosti za bezbjednost vozača i putnika. "Dobro je da u svakom razdoblju godine vozilo ima odgovarajuće gume. Jer, već pri temperaturi vazduha nižoj od sedam stepeni Celzijusovih ljetne gume gube elastičnost, kao i karakteristike prianjanja na podlogu koju imaju u uslovima za koja su predviđena. Najbolje je, već sada, staviti na automobil sve četiri zimske gume, iste marke, istog modela i iste dimenzije koju propisuje proizvođač automobila", ocijenio je Manojlović.

Kada je u pitanju neophodna zimska oprema, zemlje u okruženju ne odskaču od Republike Srpske i BiH. Tako je u Hrvatskoj zimska oprema obavezna kad je kolovoz pokriven snijegom ili kada je na njemu poledica. Vozila najveće dopuštene mase do 3,5 tone moraju imati četiri zimske (ili M+S) gume ili četiri ljetne sa minimalnom dubinom profila četiri milimetra i lanci za snijeg, koji su u prtljažniku pripremljeni za pogonske točkove). Zimska oprema vozila iznad 3,5 tone zahtijeva zimske pneumatike na pogonskim točkovima ili upotrebu lanaca za snijeg na pogonskim točkovima. Kazna za nepoštivanje zakona je 300 kuna i isključenje iz saobraćaja.

U Srbiji je nedavno odložena primjena člana 121 Pravilnika o obaveznom posjedovanju zimskih pneumatika za sva četiri točka do 1. maja 2011. godine. Do tada će se striktno primjenjivati odredbe starog Pravilnika koji pod zimskom opremom podrazumijeva najmanje dvije zimske gume na pogonskim točkovima ili sve četiri ljetnje gume sa dubinom šare od najmanje četiri milimetra, kao i upotrebu lanaca na pogonskim točkovima.

Vozači koji poslije 15. novembra putuju u Sloveniju obavezni su da upravljaju vozilom koje na sebi ima četiri zimska pneumatika sa oznakom M+S i sa minimalnom dubinom profila od tri milimetra ili četiri ljetne gume sa minimalnom dubinom profila od tri milimetra i sa pripremljenim lancima za snijeg u prtljažniku.

Na priobalnom području (područje Kozina – Kastelec - Podgorje) dopuštena je upotreba i ljetnih pneumatika sa minimalnom dubinom profila od 1,6 milimetara. Propisana kazna za neodgovarajuću zimsku opremu putničkih vozila je 120 evra, a ako je zbog neadekvatne opreme saobraćaj ugrožen, po zakonu se vozač kažnjava sa 400 evra.

U Austriji je obavezna upotreba zimskih pneumatika sa minimalnom dubinom profila četiri milimetra ili ljetnih pneumatika sa minimalnom dubinom profila 4 milimetra sa lancima za snijeg na pogonskim točkovima. Za vozila opremljena sa zimskim pneumaticima lanci za snijeg su obavezni kod veće količine snijega i kad to traži saobraćajni znak. Kazna za nepoštivanje propisa je 35 evra, a u slučaju ugrožavanja saobraćaja i do 5.000 evra.

Zimska oprema u Italiji je zakonski propisana na području doline Aosta, gdje je obavezna od 15. oktobra do 30. aprila. Na svim ostalim područjima upotreba zimske opreme obavezna je za vrijeme zimskih uslova vožnje. Dopuštena je upotreba zimskih ili ljetnih pneumatika sa lancima za snijeg.

U Mađarskoj zimska oprema nije zakonski propisana, ali za jakog snijega ili veće količine snijega je obavezna upotraba lanaca za snijeg na pogonskim točkovima. U takvim slučajevima upotreba lanaca za snijeg zahtijeva se pri prelasku granice.

Od sredine 2006. godine u Njemačkoj je na snazi novi zakon koji reguliše upotrebu zimske opreme. On traži da sva vozila u vrijeme zimskih uslova moraju biti opremljena primjerenim pneumaticima - sa oznakom M+S. Zakon posebno ne traži minimalnu dubinu profila pneumatika.

U ostalim državama nema većih posebnosti u pogledu upotrebe zimske opreme. U nekim sjevernim evropskim državama je zimska oprema određena datumom: u Finskoj, Latviji, Estoniji i Švedskoj - između 1. decembra i 31. marta.

Da li kao vozač automobila koristite sigurnosni pojas:


Rezultati

Kontakti

INFO BROJ - CALL CENTER 24/7 - tel: 1285
 
Auto-moto savez Republike Srpske,
Knjaza Miloša 29b, 78000 Banja Luka, BiH
Centrala: 051/341-280,
Dispečerski centar: 051/341-285,
Faks: 051/319-163

Generalni sekretar AMS RS: Ranko Babić

Vi ste ovdje: Novosti Domaće novosti Obavezna zimska oprema u BiH, zemljama okruženja i EU

Auto-moto savez Republike Srpske, Vaš jedini prijatelj na putu. Za sve informacije pozovite: phone 1285