sreda 19 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

Dionica autoputa "9. januar" od Mahovljana do Drugovića svečano otvorena za saobraćaj

BANJALUKA - Svečanim defileom automobila u bojama zastava Republike Srpske i Srbije, koji je organizovao Auto-moto savez Republike Srpske, u Laktašima je u nedjelju (1. oktobar 2017. godine) svečano puštena u saobraćaj dionica autoputa "9. januar" (Banjaluka-Doboj) od Mahovljana do Drugovića, duga deset kilometara.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja obratili su se predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović, predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić.

Otvaranju dionice auto-puta prisustvovali su premijer Republike Srpske Željka Cvijanović i ministri Republike Srpske i Srbije, narodni poslanici Republike Srpske, predstavnici Srpske u institucijama BiH, ambasador Srbije u BiH, predstavnici lokalnih zajednica, rukovodstvo preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" i Auto-moto saveza Republike Srpske, zvanice iz javnog i društevnog života, te veliki broj građana.

Novoizgrađena dionica puštena je u saobraćaj i prije završetka kompletne dionice od Banjaluke do Prnjavora da bi vozačima bilo olakšano putovanje na ovoj relaciji, imajući u vidu da će izbjeći vožnju magistralnim putem preko prevoja Tutnjevac kojim je kretanje u zimskim uslovima posebno problematično.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da autoputeve u Srpskoj gradi narod i najavio nastavak izgradnje do granice sa Srbijom.

"Posebno zadovoljstvo mi je što sam danas ovdje jer želimo da obezbijedimo budućnost našoj djeci koja će znati da je jedna generacija našla mogućnost da gradi autoputeve", rekao je Dodik.

On je istakao da će biti nastavljena gradnja auto-puta od Doboja prema Šamcu, Brčkom i Bijeljini do granice sa Srbijom. 

"Na taj način će Republika Srpska direktno ući u Srbiju, bez naplatnih rampi i bilo čega drugog i biti jedno", naglasio je Dodik. 

On je ocijenio da je ovo najbolji period saradnje Republike Srpske i Srbije i za to zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. 

"Hvala mu i za pomoć koju je Srbija uputila našim opštinama, ali i opštinama u Federaciji BiH gdje su Srbi većinsko stanovništvo", naglasio je Dodik.  On je naveo da su neki htjeli da zaustave gradnju autoputeva, ali da im vlast u Republici Srpskoj to nije dala, već je nastavila da realizuje značajne infrastrukturne projekte.

"Ovo je izgradio narod u Republici Srpskoj koji bira svoju vlast i skupštinu. Skupština naroda je danas ovdje gdje se vidi šta ostavljamo iza sebe", rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je narod odlučio da gradi autoput koji ga vodi u bolju, prosperitetniju budućnost, te je zahvalio svima koji su danas došli na otvaranje dionice autoputa "9. januar" od Mahovljana do Drugovića.

Direktor Javnog preduzeća "Autoputevi Republike Srpske" Dušan Topić izjavio je ranije da ugovorena vrijednost za izgradnju dionice Prnjavor-Doboj iznosi 180 miliona evra, a od Prnjavora do Mahovljana 158 miliona evra.

"Na proljeće naredne godine trebalo bi da u potpunosti završimo izgradnju autoputa `9. januar`, što bi bilo od ogromnog značaja za Republiku Srpsku. Radove izvodimo planiranom dinamikom, bez bilo kakvih problema", dodao je Topić.

(Izvor: Nezavisne novine, AMS RS)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju