četvrtak 13 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

Smanjiti broj poginulih i teško povrijeđenih u Republici Srpskoj za 50 odsto

DOBOJ, BANJALUKA, NOVI GRAD - Dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježen je u petak (17. novembar 2017. godine) u više gradova i opština Republike Srpske, a značajan doprinos organizaciji dali su Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društva "Doboj", "Banjaluka", "Derventa" i "Una" Novi Grad.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović rekao je u petak u Doboju da je na putevima Srpske za deset mjeseci ove godine u saobraćajnim nesrećama poginulo je 101 lice, a prošle godine stradalo je njih 130.

Radović je kazao da ohrabruje podatak o trendu smanjenja saobraćajnih nezgoda sa smrtno stradalim, te smanjenje broja lica sa lakšim, odnosno težim povredama.

"Ovaj trend će biti nastavljen jedino ako svi zajedno preduzimamo mjere na smanjenju nesreća", naveo je Radović, koji je u Doboju prisustvovao obilježavanju Dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

On je istakao da su na cestama Srpske zabilježene 24 "crne tačke", na osnovu analize koju je sačinilo Javno preduzeće "Putevi Republike Srpske", od kojeg se očekuje da preduzme adekvatne mjere da ova mjesta budu obilježena i uklonjeni nedostaci.

Kao kritična mjesta Radović je naveo dionice Ljubogošta-Pale, Zvornik-Osmaci, Banjaluka-Prijedor, Banjaluka-Prnjavor.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić naglasio je da, što više postoji kilometara urađenog auto-puta, to je veća sigurnost za putnike.

"Što su regionalni, magistralni i lokalni putevi u boljem stanju, to ćemo imati veću bezbjednost. Ali, bez obzira na puteve, dok ne promijenimo svijest - da moramo prilagoditi vožnju i brzinu uslovima puta, neće doći do poboljšanja saobraćajne bezbjednosti", kaže Babić.

Predsjednik Savjeta za bezbjednost saobraćaja grada Doboj Slavko Kovačević ukazao je na potrebu poboljšanja saobraćajne signalizacije na ulazima, odnosno izlazima iz grada, a kao kritična mjesta naveo je zagušenje saobraćaja na raskrsnicama kod takozvanih Japanskog i Starog mosta, koje bi moglo biti riješeno postavljanjem semafora ili izgradnjom kružnih tokova.

U Doboju je sprovodena akcija besplatne kontrole ispravnosti vozila u zimskim uslovima, koju su realizovali AMD "Doboj" i Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Doboj.

Tokom akcije kontrolisana je dubina gazećeg sloja pneumatika, kočioni i upravljački sistem, kvalitet rashladne i kočione tečnosti u vozilu, svjetlosno-signalni uređaji, amortizeri, auto-gas instalacije i oprema koja mora da se nalazi u vozilu.

Ove godine Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda obilježava se pod sloganom "Do 2020. godine smanjiti broj poginulih i teško povrijeđenih za 50 odsto".

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju