sreda 19 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

Kampanja "Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti" počinje sutra u Banjaluci

BANJALUKA - Početak republičke saobraćajno-preventivne kampanje "Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti" biće ozvaničen sutra (15. decembar 2017.) u deset časova na konferenciji za medije u Pres centru u hotelu "Bosna" u Banjaluci, dok će se u isto vrijeme u banjalučkom Parku Petar Kočić predstaviti uređaj koji simulira dejstvo bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača ili putnika prilikom čeonog sudara.

Na konferenciji će govoriti ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske (RS) Dragan Bogdanić, načelnik Uprave Policije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS Dragan Jevđenić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović, generalni sekretar Auto-moto saveza (AMS) RS Ranko Babić i predstavnik društveno odgovorne kompanije "Molson kors".

Kampanja će trajati do 31. januara 2018. godine i njome se želi ukazati na opasnosti kojima su izloženi vozači i pješaci, a koji pod uticajem alkohola upravljaju vozilima ili se kreću kolovozom. Cilj kampanje je da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Tokom trajanja kampanje biće podijeljeni saobraćajno-obrazovni materijali u više gradova i opština Srpske, dok će specijalizovano razglasno vozilo kompanije "Molson kors" obići 12 lokalnih zajednica i promovisati ciljeve ove aktivnosti.

U Srpskoj se od januara do novembra ove godine dogodila 8.713 saobraćajna nezgoda u kojima je smrtno stradalo 98 lica, a 508 zadobilo teške tjelesne povrede. Alkohol je bio jedan od najčeših uzroka nastanka navedenih saobraćajnih nezgoda.

Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa jednim promilom alkohola u krvi rizik od nastanka saobraćajne nezgode je sedam puta veći, a kod 1,4 promila čak 20 puta.

U realizaciji kampanje "Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti" uključeni su Ministarstvo saobraćaja i veza RS, MUP RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS i 48 Auto-moto društava, te preduzeće "Molson kors" i lokalne zajednice.

 

Ovdje možete preuzeti materijale kampanje "Proslavi odgovorno! Ako misliš piti, vozač nemoj biti":

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju