sreda 19 decembar 2018
bsenfrdeitrusrsl

Đaci iz Svodne kod Novog Grada učili kako da budu što bezbjedniji učesnici u saobraćaju

NOVI GRAD - Auto-moto društvo "Una" iz Novog Grada organizovalo je u utorak (23. januar 2018. godine) u Osnovnoj školi "Dragan Vujanović" u Svodni kod Novog Grada predavanje za učenike nižih razreda u okviru kampanje "Budi vidljiv, ne budi figura", čiji je cilj bezbjedno učešće u saobraćaju, a đacima su podijeljeni i saobraćajni bukvari "Pažljivko".

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić istakao je da je poruka kampanje da pješaci moraju biti vidiljivi, da bi bili bezbjedni u saobraćaju, jer ih vozači često ne uoče na vrijeme ako nemaju svjetlosna obilježja.

"Ako u takvim situacijama još i brzina nije prilagođena uslovima puta, saobraćajne nezgode sa katastrofalnim posljedicama su neizbježne", napomenuo je Babić.

On je dodao da su Auto-moto savez Srpske i svih 49 auto-moto društava uključeni u sve aktivnosti u vezi sa bezbjednošću saobraćaja, pogotovo kada je riječ o najmlađima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je da je, prema preliminarnim podacima, prošle godine u saobraćajnim nezgodama u Srpskoj poginulo 114 lica, za 16 manje nego 2016. godine, te upozorio da u saobraćajnim udesima strada puno pješaka.

"Prošle godine su stradala 24 pješaka. U novembru prošle godine, od deset stradalih u saobraćajnim nezgodama, pet su bili pješaci. U decembru su stradala tri pješaka", naveo je Radović.

Prema njegovim riječima, pješaci najviše stradaju noću, u više od 80 odsto slučajeva, kada je kiša i kolovoz je mokar, te na otvorenom putu gdje ih vozači ne očekuju.

Radović je podsjetio da je kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura" počela u oktobru prošle godine i nastavljena na početku nastave u drugom polugodištu.

"Kampanja se sastoji od predavanja za učenike. Đacima su podijeljene svjetloodbojne trakice koje će nositi da bi bili uočljivi. Dobili su i razglednice na kojima će napisati poruku starijem članu porodice i poslati posredstvom `Pošta Srpske`, sa kojima sarađujemo u ovoj kampanji", rekao je Radović.

Direktor OŠ "Dragan Vujanović" Miodrag Zorić rekao je da je od 230 učenika ove škole, njih 106 putnici, te naglasio da su preventivne kampanje za đake veoma značajne, posebno u školama u seoskom području.

Predavanju su prisustvovali i predstavnici opštine i pripadnici Policijske stanice Novi Grad. U realizaciju kampanje "Budi vidljiv, ne budi figura" uključeni su Ministarstvo saobraćaja i veza, Ministarstvo prosvjete i kulture, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Auto-moto savez RS, "Pošte Srpske", osnovne škole i lokalne zajednice.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju