subota 19 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

U Srpcu i Istočnom Sarajevu počinje kampanja "Osvetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom"

BANJALUKA - Kako bi povećali bezbjednost vozača traktora i drugih poljoprivrednih mašina na javnim putevima, od 12. do 31. marta 2018. godine u Republici Srpskoj sprovešće se preventivna kampanja "Osvetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom".

Kampanja će biti ozvaničena u ponedjeljak, 12. mart 2018., u 10 časova na platou ispred Sportske dvorane Srbac, gdje će za vozače traktora iz srbačke opštine biti organizovano savjetodavno predavanje i razgovor o značaju poštivanja propisa iz bezbjednosti saobraćaja, bezbjednog upravljanja traktorom, ali i bezbjednog prevoza lica i tereta na traktoru i traktorskoj prikolici.

Traktoristi će imati mogućnost da upotrebom specijalizovanih, takozvanih "pijanih naočara" isprobaju i uticaj alkohola na organizam čovjeka, poslije čega će im se uručiti žuta rotaciona svjetla, svjetloodbojne 3M trake za bolje uočavanje traktora i prikolica po noći i saobraćajno-preventivni materijali.

U utorak, 13. mart, u 10 časova na parkingu iza Doma zdravlja u Istočnom Sarajevu (Ulica Stefana Nemanje 1), biće organizovana podjela žutih rotacionih svjetala i svjetloodbojnih 3M traka vlasnicima traktora iz ove opštine. Poslije toga, za vozače traktora biće održano savjetodavno predavanje u sali Skupštine grada Istočno Sarajevo, gdje će im se podijeliti i preventivni materijali.

Aktivnosti u Srpcu i Istočnom Sarajevu organizuju Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto savez Republike Srpske sa Auto-moto društvima "Srbac" i "Istočno Sarajevo".

Kampanju "Osvetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom" podržali su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske i lokalne zajednice.

Kampanjom se želi uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na javnom putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosnosignalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prilkolici, te poštivali saobraćajna pravila.

Realizacijom kampanje očekuje se od vozača traktora veće poštovanje propisa iz bezbjednosti saobraćaja, njihov povećan oprez na javnim putevima, veći stepen tehničke ispravnosti njihovih traktora i priključnih vozila, veće korištenje žutog rotacionog svjetla prilikom kretanja po javnom putu, kao i bezbjedniji prevoz lica i tereta na traktorskim prikolicama.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju