subota 19 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

Babić: Podsjećamo sve traktoriste da koriste žuto rotaciono svjetlo tokom vožnje na javnim putevima

ISTOČNO SARAJEVO - Povodom preventivne republičke kampanje "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom", poljoprivrednicima u Istočnom Sarajevu danas je održano predavanje i podijeljen određeni broj žutih rotacionih svjetala, kao i edukativni leci.

Kampanju već nekoliko godina sprovode Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, Auto-moto savez Republike Srpske, predstavnici Ministrstva saobraćaj i veza Republike Srpske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te stručne institucije za tehnički pregled vozila.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović izjavio je novinarima da je cilj kampanje da se smanji broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori.

"Statistika kaže da je u posljednjih pet godina 14 vozača traktora smrtno stradalo u saobraćajnim nezgodama. Kroz kampanju je bitno da vozači traktora shvate koliko je bitno da traktori budu, prije svega, tehnički ispravni i da ne učestvuju u saobraćaju ako ne ispunjavaju uslove propisane zakonom", naveo je Radović.

On napominje da često do saobraćajnih nezgoda sa težim posljedicama dolazi prilikom udara u zadnji dio traktora zato što traktor nije osvijetljen i vozači drugih vozila ga ne mogu uočiti na vrijeme.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić izjavio je da, iako je broj saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju traktori relativno mali, posljedice su u većini slučajeva katastrofalne.

"Mi još jednom podsjećamo sve traktoriste da koriste žuto rotaciono svjetlo prilikom kretanja na javnom putu, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila, da poštuju propise i vode računa o učešću u saobraćaju, jer kada se dogodi nezgoda i neko strada njihovom krivicom to se ne može ničim opravdati", naveo je Babić.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Istočno Sarajevo Đorđe Žižović istakao je da se svake godine u ovom periodu organizuje preventivna kampanja s ciljem edukacije ljudi koji posjeduju traktore.

"Na području Istočnog Sarajeva od 2015. godine do danas nemamo nijednu evidentiranu saobraćajnu nezgodu u kojoj su učestvovali traktori a vjerovatno na to utiču ovakve akcije. Na području grada registrovano je osam traktora koji su propisno obilježeni", istakao je Žižović.

Jedan od traktorista iz Istočnog Sarajeva Stojan Savić navodi da su ovakve akcije bitne, da je potrebno poštovati pravila i propise i nikako ne učestvovati u saobraćaju sa tehnički neispravnim vozilom.

Nakon Srpca i Istočnog Sarajeva, ova akcija trebalo bi da bude organizovana i u uostalih 49 lokalnih zajednica u kojima Auto-moto savez Republike Srpske ima svoja društva.

Realizacija preventivne kampanje pod nazivom "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom", počela je juče na teritoriji Republike Srpske i trajaće do 31. marta.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju