subota 19 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

U Modriči u utorak počinje republička preventivna kampanja "Niti jedan nevezan pojas!"

BANJALUKA, MODRIČA - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-moto društvo "Modriča" organizovaće u Svetosavskoj ulici u Modriči (24. april 2018. godine) u 12.00 časova simulaciju dejstva bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača ili putnika prilikom čeonog sudara u saobraćajnoj nezgodi i time ozvaničiti početak republičke preventivne kampanje "Niti jedan nevezan pojas!".

Ova kampanja sprovešće se u saradnji sa Ministarstvom saobraćaja i veza Republike Srpske, Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, 49 Auto-moto društava i lokalnim zajednicama.

Tokom trajanja kampanje radnici AMS RS i AMD anonimno će obaviti prvo od dva ovogodišnja brojanja upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima u okviru dugogodišnjeg projekta "Istraživanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva u Republici Srpskoj i stavova o prihvatanju i upotrebi pojaseva u automobilima na području Republike Srpske".

Kampanjom "Niti jedan nevezan pojas!" želi se podsjetiti na činjenice da bezbjednosni pojas predstavlja dio opreme svakog vozila i jedan je od najboljih izuma na području bezbjednosti u vozilima.

Jedna od osnovnih mjera pasivne zaštite vozača i putnika u vozilima jeste upotreba bezbjednosnih pojaseva uz naslone za glavu i vazdušne jastuke i auto sjedalica za djecu. Efikasnost bezbjednosnih pojaseva uz istovremenu upotrebu naslona za glavu dokazana je nizom naučno-istraživačkih radova.

Pojasevi neosporno utiču na smanjenje broja poginulih i povrijeđenih lica u vozilu, doprinose povećanju nivoa bezbednosti u saobraćaju. Korištenjem pojasa smanjuje se rizik od smrti putnika u slučaju saobraćajnih nezgoda na prednjem sjedištu do 50 odsto, dok na zadnjem sjedištu do 75 odsto,  čime je više nego opravdana njihova namjena.

Nažalost, stepen upotrebe bezbjednosnih pojasa u Republici Srpskoj još uvijek nije zadovoljavajući.

AMS RS i Auto-moto društva (AMD) su i u 2017. godini sproveli istraživanje upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima na putevima u Republici Srpskoj i analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem na terenu (ukupno putevi u naselju, van naselja i autoput), prije provedene kampanje, dobijeno je da sigurnosni pojas koristi 61,82 % vozača u toku vožnje na putevima Republike Srpske.

Nakon provedene jednomjesečne kampanje i povremenih represivnih aktivnosti, te nakon izvršenog drugog brojanja, zabilježeno je da je 61,43 % vozača koristilo bezbjednosne pojaseve u vozilima.

Upotreba sigurnosnog pojasa povećana je u toku 2017. godine za 13 % u odnosu na prvo brojanje koje je obavljeno u toku 2016. godine. Razlozi povećanja upotrebe pojasa mogu se naći u većim kaznenim odredbama za ne upotrebu sigurnosnih pojaseva kod korisnika vozila, koje su navedene u Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je stupio na snagu u februaru 2017. godine.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju