subota 19 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

Babić: Pojas u vozilu koristiti zbog lične bezbjednosti, a ne zbog policije

MODRIČA - Podjelom preventivno-obrazovnih materijala u Modriči i simulacijom dejstva bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača ili putnika prilikom čeonog sudara u saobraćajnoj nezgodi i upotrebom "pijanih naočara", u utorak (24. april 2018.) je počela preventivna republička kampanja "Niti jedan nevezan pojas!"

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović naveo je da će se ova jednomjesečna kampanja realizovati u saradnji između republičkog Ministarstva saobraćaja i veza, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Auto-moto društava i opština na prostoru cijele Republike Srpske.

"Cilj je da se prenese poruka koja je sadržana u motu kampanje `Niti jedan nevezan pojas`, što podrazumijeva vezivanje pojasa na prednjim i zadnjim sjedištima, čime se može najviše uraditi za bezbjednost vozača i lica koja se prevoze u vozilu", rekao je novinarima Radović.

On je napomenuo da bi godišnje najmanje 20 života u Republici Srpskoj bilo spaseno kada bi se poštovala zakonska obaveza vezivanja pojasa na prednjim i na zadnjim sjedištima u motornim vozilima.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske Ranko Babić rekao je da na putevima Srpske svaki dan ima desetak saobraćajnih nezgoda sa teško povrijeđenim licima koja u vožnji nisu koristila pojas.

"Sigurno je da bi u većini nezgoda vozači i putnici prošli sa lakšim tjelesnim povredama da su koristili pojas na prednjim i zadnjim sjedištima", ocijenio je Babić.

On je naglasio da se pojas koristi zbog lične bezbjednosti, a ne zbog policije.

Babić je napomenuo da Auto-moto savez Republike Srpske i Auto-moto društva širom Srpske tokom cijele godine koriste simulator i "pijane naočare" kao dobar način da se ljudima, posebno mladima, ukaže na obavezu korištenja pojasa i posljedice nepoštovanja ove zakonom propisane obaveze.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić istakao je da lokalna uprava podržava aktivnosti Auto-moto saveza i nadležnih ministarstva u Srpskoj na podizanju nivoa svijesti i odgovornosti građana u saobraćaju.

"Akcija je dobra prilika da se mladi, koji su sve češće učesnici saobraćaju i lica koja će postati vozači upoznaju o posljedicama nekorištenja pojasa i alkoholisanosti", dodao je Krekić.

Početku republičke akcije, koji je organizovan u Svetosavskoj ulici - centralnom modričkom šetalištu, prisustvovao je veliki broj građana od kojih su brojni probali dejstvo simulatora i "pijanih naočara".

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju