subota 19 januar 2019
bsenfrdeitrusrsl

Završeni "Dani bezbjednosti saobraćaja u Istočnom Sarajevu", voditi računa o životima pješaka i biciklista

ISTOČNO SARAJEVO - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društvo "Istočno Sarajevo" nizom preventivnih aktivnosti podržali su trodnevnu manifestaciju (8. do 11. maj 2018.) pod nazivom "Dani bezbjednosti saobraćaja u Istočnom Sarajevu", a koja je imala za cilj da se poveća nivo bezbjednosti djece u saobraćaju u Istočnom Sarajevu.

Manifestaciju je organizovala Policijska stanica za bezbjednost saobraćaja Istočno Sarajevo u saradnji sa Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske, AMS RS i AMD "Istočno Sarajevo", Osnovnom školom "Sveti Sava" i srednjim školama "28. Juni” i "Gimnazija i Srednja stručna škola" Istočna Ilidža.

Načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić istakao je da je značajna svaka manifestacija koja ima za cilj bezbjednost djece jer ona teorijski i praktično uče o bezbjednosti i potrebi da vode računa o svojim i životima svojih drugara.

Ćosić je izrazio očekivanje da će ova manifestacija da postane tradicionalna kako bi se svake godine ukazivalo na neophodnost rada institucije u cilju zaštite života ljudi.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Milija Radović istakao je da je trend u Evropi "grad po mjeri građana, a ne automobila", te ocijenio da Istočnom Sarajevu nedostaju biciklističke staze.

"U narednom periodu trebalo bi da imamo manje vozila u centru grada, a da te površine ostavimo za pješake i djecu i prilagodimo njihovim potrebama“, poručio je Radović i najavio da će se saradnja Agencije i lokalne samouprave nastaviti i u narednom periodu.

AMS RS i AMD "Istočno Sarajevo" su tokom manifestacije organizovali saobraćajno-obrazovnu obuku djece iz vrtića i učenika ranoškolskog uzrasta iz Istočnog Sarajeva na posebno prilagođenom poligonu za obuku djece u saobraćaju.

Srednjoškolcima iz Istočnog Sarajeva je tokom trajanja centralne manifestacije predstavljen uređaj koji realno simulira dejstvo bezbjednosnog pojasa na tijelo vozača, te takozvane "pijane naočari" koje simuliraju uticaj alkohola na organizam vozača.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju