nedelja 19 maj 2019
bsenfrdeitrusl

"Evropska nedjelja mobilnosti": Prenesimo djecu ideju o mobilnosti bez zagađenja životne sredine

BANJALUKA - Međunarodna kampanja "Evropska nedjelja mobilnosti" obilježena je u utorak (18. septembar 2018.) na Trgu Krajine u Banjaluci posjetom pokretnog poligona za obuku djece u saobraćaju Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) i druženjem sa mališanima banjalučkih osnovnih škola.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske (RS) Neđo Trninić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović, zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić, generalni sekretar AMS RS Ranko Babić, te predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS i Auto-moto društva "Banjaluka" podijelili su svjetloodbojne privjeske, slikovnice i bojanke prisutnim đacima i podsjetili ih na opasnosti koje vrebaju u saobraćaju.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović poručio je da je cilj kampanje "Evropska nedjelja mobilnosti" da Srpska, po uzoru na evropske, ima gradove po mjeri građana.

Radović je rekao novinarima u Banjaluci da je cilj ove kampanje, koja se širom Republike Srpske obilježava od 16. do 22. septembra, smanjiti upotrebu automobila u gradovima i podstaće ljudi da češće pješače, više koriste javni prevoz i bicikle.

"Danas smo u centru grada postavili pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju da bismo i njima prenijeli ideje mobilnosti bez zagađenja životne sredine. Cilj nam je i da djecu naučimo da budu što bezbjednija u saobraćaju", naveo je Radović.

On navodi da u ovoj godini nije bilo smrtno stradale djece pješaka, kao i da su drugi pokazatelji koji se odnose na djecu učesnike u saobraćaju povoljniji iz godine u godinu, te da je situacija slična i kada je riječ o biciklistima.

Generalni sekretar AMS RS Ranko Babić rekao je da je u Srpskoj svake godine sve više registrovanih motornih vozila, navodeći da u Banjaluci ima nešto više od 70.000 vozila.

"Svake godine je sve veći broj automobila, pređenih kilometara, ali se broj saobraćajnih nesreća ne povećava, što znači da ima pozitivnih pomaka kada je riječ o ponašanju vozača", zaključio je Babić.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je da je ove godine ovaj grad jedini u BiH zvanično vršio evidenciju svih aktivnosti koje se odnose na "Evropsku nedjelju mobilnosti", što je bitno da bi se povećao protok i olakšala komunikacija među dijelovima grada i vodilo računa o zaštiti životne sredine.

Portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović pozvala je sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise, te da posebnu pažnju obrate na djecu.

Svake godine manifestacija "Evropska nedjelja mobilnosti" se fokusira na određenu temu u vezi sa održivom mobilnosti, a ovogodišnja "Multi-modalnost" će se obilježiti pod sloganom - "Kombinuj i kreći se".

Multi-modalnost podstiče kombinovanje različitih prevoznih sredstava u gradu, kako za putnike tako i za robu, čime se omogućava maksimalna iskorišćenost njihovih prednosti - smanjenje troškova prevoza, brzina putovanja, udobnost, pouzdanost...

Promocijom alternativnih načina prevoza postiže se poboljšanje načina života u urbanim sredinama i podiže ekološka svijest stanovništva.

U okviru kampanje "Evropska nedjelja mobilnosti" podržaće se i sprovođenje projekta "EDWARD - Evropski dan bez poginulih na putu" kojim se pozivaju učesnici u saobraćaju da se obavežu i da organizuju aktivnosti podizanja svijesti u cilju poboljšanja bezbjednosti na putevima. Sa ovim projektom želi se ostvariti napredak na smanjenju smrtnih slučajeva i povreda na putu.

(Izvor: Srna, AMS RS)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju