nedelja 19 maj 2019
bsenfrdeitrusl

Mladi u Višegradu učili da budu što bolji i savjesniji učesnici u saobraćaju

VIŠEGRAD - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto društvo "Višegrad" i opština Višegrad u srijedu (19. septembar 2018.) su u Višegradu u okviru aktivnosti "Dan bezbjednosti saobraćaja" organizovali niz preventivnih aktivnosti s ciljem razvoja saobraćajne svijesti i odgovornosti, naročito kod mlađe populacije.

Mališanima u obdaništu "Neven" u Višegradu poklonjene su saobraćajno-obrazovne slikovnice i bojanke, kao i svjetloodbojni privjesci - "smajlići". Učenici Osnovne škole "Vuk Karadžić" učili su tokom predavanja "Deset lekcija koje život znače" o opasnostima koje vrebaju u saobraćaju, a njihovi stariji drugari iz Srednje škole "Ivo Andrić" o opasnostima konzumiranja alkohola i vožnje u pijanom stanju.

Višegradski srednjoškolci praktično su probali primjenu bezbjednosnog pojasa na tijelo na simulatoru AMS RS, kao i takozvane "pijane naočari".

Generalni sekretar AMS RS Ranko Babić naveo je da je cilj ove akcije razvijanje svijesti o bezbjednosti u saobraćaju, naročito kod mlađe populacije.

"Pokušavamo da ubijedimo, naročito generacije pred polaganjem vozačkog ispita, da dobijaju najubojitije sredstvo nakon polaganja vozačkog ispita. Nakon rata, najviše ljudi je stradalo u saobraćajnim nezgodama, mnogo više nego od vatrenog oružja", istakao je Babić.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da se ovakvim aktivnostima želi smanjenjiti upotreba putničkih vozila.

"Cilj je grad po mjeri građana, povećanje površina za kretanje pješaka i što veća upotreba alternativnih vidova prevoza mještana, kao što su bicikl, javni prevoz i pješačenje. Smanjenjem upotrebe automobila manje je i izduvnih gasova, gužve i buke, a samim tim i saobraćajnih nezgoda", istakao je Radović.

Opština Višegrad različitim aktivnostima nastoji da poboljša bezbjednost saobraćaja na svom području, posebno zbog djece, rekao je načelnik opštine Mladen Đurević.

On je povodom obilježavanja Dana bezbjednosti saobraćaja u opštini održao sastanak sa predstavnicima Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske i Auto-motom savezom Republike Srpske.

"Uz pomoć Agencije za bezbjednost saobraćaja u prošloj godini smo prošli dva projekta, a to su Projekat saobraćajne signalizacije i opreme puta na području opštine Višegrad i postavljanje hidracionih traka i ležećih policajaca u užem dijelu grada", istakao je Đurević.

On je napomenuo da je iz budžeta opštine finansirano postavljanje velike dužine bankina na lokalnim putevima, kao i da je u planu izgradnja objekta Auto-moto društva Višegrad.

"Opština Višegrad, u saradnji sa Auto-moto društvom i sa drugim zainteresovanim partnerima, traži najbolju i najpovoljniju lokaciju za izgradnju objekta, gdje bi bile radionice i učionica na kojoj bi se mještani mogli edukovati o bezbjednosti u saobraćaju", rekao je Đurević.

(Izvor: Srna, AMS RS)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju