nedelja 19 maj 2019
bsenfrdeitrusl

Od ponedjeljka zatvoreni sistem naplate putarine na autoputu "9. januar" Banja Luka - Doboj

BANJALUKA - Preduzeće "Autoputevi Republike Srpske" od ponedjeljka (26. novembar 2018.) primjenjivaće novu Uredbu o visini putarine na autoputevima u Republici Srpskoj kojom se definiše način naplate putarine u zatvorenom sistemu na autoputu "9. januar" Banja Luka - Doboj.

Kako je saopšteno iz ovog preduzeća, zatvoreni sistem podrazumijeva naplatu putarine po pređenom kilometru, a naplata će se obavljati na već postojećim naplatnim stanicama "Prnjavor" i "Kladari", kao i na novoizgrađenim stanicama "Laktaši", "Drugovići" i privremenom naplatnom mjestu na petlji "Mahovljani".

Primjera radi, cijena putarine na relaciji Banja Luka - Kladari (nadomak Doboja) za putnička vozila iznosiće 7 KM, dok će vožnja od Banje Luke do Prnjavora koštati 4 KM. Uredbom su precizno definisane cijene i za ostale kategorije vozila.

Na autoputu E-661 Gradiška - Banja Luka u funkciji ostaje otvoreni sistem naplate putarine u Jakupovcima sve do završetka izgradnje i opremanja naplatnih stanica u Aleksandrovcu, Novoj Topoli i u Čatrnji, poslije čega će sistem naplate putarine na autoputu Gradiška - Banja Luka iz otvorenog preći u zatvoreni.

S obzirom da putnici iz Banje Luke prema Doboju moraju proći naplatno mjesto u Jakupovcima, prolazak plaćaju po utvrđenom cjenovniku, odnosno 2,5 KM za putnička vozila, ali na izlazu sa autoputa "9. januar" u Kladarima ili u Prnjavoru, taj iznos im se odbija od utvrđene cijene putarine na tom autoputu, tako da će na izlazu doplatiti razliku.

U povratku, prema Banjoj Luci, na privremenom naplatnom mjestu na petlji "Mahovljani", vozači će, uz priznanicu o plaćanju putarine na autoputu "9.januar", dobili i vaučer, koji im garantuje besplatan prolazak kroz Naplatnu stanicu „Jakupovci“.

Na privremenom naplatnu mjestu "Mahovljani", koje će biti u funkciji do zatvaranja sistema naplate putarine na autoputu Gradiška - Banja Luka, predviđene su po dvije trake, za ručnu i elektronsku naplatu putarine, u oba smjera, odnosno i prema Banjoj Luci i prema Gradišci.

Što se tiče naplate putarine elektronskim putem, pomoću TAG uređaja, na privremenoj naplatnoj stanici u Mahovljanima, na naplatnim trakama za ENP, iz pravca Kladara prema Banjoj Luci, provjerava se ulazna stanica, na kojoj je vozilo ušlo na autoput "9. januar" i na osnovu toga naplaćuje putarina.

Vozilo dalje nastavlja prema Banjoj Luci, a u Jakupovcima prolazi kao besplatan korisnik sa vaučerom. U suprotnom smjeru, odnosno kada iz Banje Luke ide ka Doboju, korisnicima kojim imaju zabilježenu transakciju na naplatnoj stanici u Jakupovcima, na izlaznoj stanici im se umanjuje cijena putarine za iznos naplaćen u Jakupovcima.

Sistem je u potpunosti automatizovan, a vozač, ukoliko želi, može na displeju da pročita koliko mu je vožnja naplaćena.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju