petak 18 oktobar 2019
bsenfrdeitrusl

Vozači, niti 1 čaša alkohola prije vožnje za bezbrižne predstojeće praznike!

BANJALUKA - Tradicionalna republička preventivna kampanja "Niti 1 čaša prije vožnje!", kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola, počinje sutra (petak, 14. decembar 2018.) u 12 časova u centralnom banjalučkom parku "Petar Kočić" konferencijom za novinare i podjelom saobraćajno-obrazovnih materijala.

Kampanja će trajati do 31. januara 2019. godine u više gradova i opština Srpske i ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Kampanja je usmjerena i prema pješacima, koji se pod uticajem alkohola kreću kolovozom, a zajednički je sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS sa Auto-moto društvima, Inspektorat RS, društveno-odgovorna kompanija "Molson kors" i grad Banja Luka i ostale lokalne zajednice.

Tokom trajanja kampanje specijalizovano razglasno vozilo kompanije "Molson kors" obići će više lokalnih zajednica i promovisati ciljeve ove aktivnosti, dok će radnici Auto-moto društava dijeliti saobraćajno-obrazovne materijale.

 

Alkohol je, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja, vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa.

Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa 1 promilom alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

Kampanjom "Niti 1 čaša prije vožnje!" se povećati nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz smanjenje broja vozača i drugih učesnika u saobraćaju koji učestvuju pod dejstvom alkohola.

OVDJE možete preuzeti letak i plakat u PDF formatu:

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju