nedelja 21 jul 2019
bsenfrdeitrusl

Vožnja i alkohol ne idu zajedno, vozači proslavite odgovorno predstojeće praznike!

BANJALUKA - Vožnja i alkohol ne idu zajedno, zajednička je poruka poslana u petak (15. decembar 2018.) iz banjalučkog parka Petar Kočić povodom početka republičke preventivne kampanje "Niti 1 čaša prije vožnje!" kojom se želi ukazati na opasnosti upravljanja motornim vozilom pod dejstvom alkohola,

Kampanja traje do 31. januara 2019. godine u više gradova i opština Srpske i ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske (RS) Milija Radović rekao je u petak novinarima da snijeg, poledica, smanjena vidljivosti i uz sve to alkohol u krvi, koji je glavni krivac, nerijetko dovode do saobraćajnih nezgoda.

Prema Radovićevim riječima, kampanjom "Niti jedna čaša prije vožnje" želi se probuditi svijest građana i smanjiti broj onih koji voze pod uticajem alkohola.

"Ovo je period slava, period praznika, kada se po običaju kod nas više konzumira alkohol. Već sa 0.5 promila alkohola u krvi ili sa dvije čašice pića rizik od nastanka sabraćajne nezgode je dva puta veći u odnosu na ono kada niste konzumirali alkohol" naglasio je Radović.

Glavni inspektor za bezbjednost saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) RS Goran Šmitran kazao je da je alkohol uzrok deset odsto svih saobraćajnih nesreća u Srpskoj.

"U prvih 11 mjeseci ove godine iz saobraćaja je isključeno 17.890 vozača, od kojih 13.892 onih koji su vozili pod uticajem alkohola. Kada uzmemo da je za 11 mjeseci ove godine smrtno stradalo 112 lica, u 104 nezgode, i povrijeđeno 586 lica, u 496 saobraćajnih nezgoda, to je jedna brojka koja je impozantna i koja u svakom slučaju zahtjeva adekvatan odgovor, kako preventivno tako i represivno" istakao je Šmitran.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) Ranko Babić kazao je da treba voditi računa i razmišljati o porodicama, svojim ali i tuđim, koje može zadesiti nesreća zbog neodgovornosti pijanih vozača.

"Kada se to već nažalost dogodi i kada je saobraćajna nezgoda prouzrokovana AMS RS je tu da pomogne svima kojima je potrebno. Imate besplatan broj 1285 i besplatan prevoz nakon saobraćajne nesreće, i vozila i putnika u vozilu" naglasio je Babić

Kampanju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, MUP RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, AMS RS sa Auto-moto društvima, Inspektorat RS, društveno-odgovorna kompanija "Molson kors" i grad Banja Luka i ostale lokalne zajednice.

Tokom trajanja kampanje specijalizovano razglasno vozilo kompanije "Molson kors" obići će više lokalnih zajednica i promovisati ciljeve ove aktivnosti, dok će radnici Auto-moto društava dijeliti saobraćajno-obrazovne materijale.

Alkohol je, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja, vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa.

Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa 1 promilom alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći. Kampanjom "Niti 1 čaša prije vožnje!" se povećati nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz smanjenje broja vozača i drugih učesnika u saobraćaju koji učestvuju pod dejstvom alkohola.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju