nedelja 21 jul 2019
bsenfrdeitrusl

Kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura" počela u Bronzanom Majdanu kod Banja Luke

BANJA LUKA - Podjelom slikovnica, bojanki i svjetloodbojnih bedževa učenicima Osnovne škole "Mladen Stojanović" iz Bronzanog Majdana kod Banja Luke u ponedjeljak (11. februar 2019.) je ozvaničen početak preventivne kampanje "Budi vidljiv, ne budi figura" koja ima za cilj povećanje bezbjednosti pješaka u saobraćaju.

Predstavnici Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) su prilikom posjete ovoj školi održali interaktivno saobraćajno-obrazovno predavanje za učenike prvog, drugog i trećeg razreda i podržali ponovno aktiviranje saobraćajne sekcije u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Sa učenicima se razgovaralo o osnovnim pravilima bezbjednog ponašanja u saobraćaju neophodnim za njihovo samostalno kretanje na putu od kuće do škole i obrnuto, a posebna pažnja je posvećena kretanju pješaka duž kolovoza noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura" trajaće do 28. februara 2019. godine i zajednički je sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i AMS RS sa 49 Auto-moto društava.

Tokom trajanja akcije pješacima će se ukazivati na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pješaci će biti podsjećani na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kada se kreću kolovozom puta van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i na poštivanje pravila saobraćaja koja se odnose na kretanje pješaka.

Kampanjom se želi uticati i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva, i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka. Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta, na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pokušaćemo ukazati vozačima i licima koja se prevoze u vozilu, na potrebu korištenja svjetloodbojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju