ponedeljak 24 jun 2019
bsenfrdeitrusl

Školarci iz Maslovara kod Kotor Varoši odslušali saobraćajno-obrazovno predavanje "10 lekcija koja život znače"

KOTOR VAROŠ - Više od 50 učenika prvih, drugih i trećih razreda Osnovne škole "Petar Petrović Njegoš" iz Maslovara kod Kotor Varoši u ponedjeljak (26. februar 2019.) su učili pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju kroz interaktivno saobraćajno-obrazovno predavanje pod nazivom "10 lekcija koje život znače".

Predavanje učenicima ove osnovne škole iz Maslovara organizovali su Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društvo (AMS) "Kotor Varoš" u okviru preventivne aktivnosti "Budi vidljiv, ne budi figura".

Prisutnim učenicima su podijeljene slikovnice i bojanke "10 lekcija koje život znače", reflektivni privjesci "smajlići" i drugi obrazovni materijali. Sa učenicima se razgovaralo o osnovnim pravilima bezbjednog ponašanja u saobraćaju neophodnim za njihovo samostalno kretanje na putu od kuće do škole i obrnuto, a posebna pažnja je posvećena kretanju pješaka duž kolovoza noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Pješacima se tokom trajanja preventivne akcije "Budi vidljiv, ne budi figura" ukazuje na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom puta, u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pješaci će biti podsjećani na njihovu obavezu upotrebe svjetloodbojnog prsluka i drugih sredstava za osvjetljavanje pješaka, kada se kreću kolovozom puta van naselja, noću i u uslovima smanjene vidljivosti, kao i na poštivanje pravila saobraćaja koja se odnose na kretanje pješaka.

Kampanjom se želi uticati i na vozače, kako bi smanjili brzinu kretanja i kretali se sa povećanom opreznošću na dionicama puteva, i zonama gdje se može očekivati povećano kretanje pješaka.

Vozačima će se ukazivati i na značaj ispravnosti i čistoće uređaja za osvjetljavanje puta, na vozilu, kako bi mogli na vrijeme uočiti pješake u noćnim i uslovima smanjene vidljivosti. Takođe, pokušaćemo ukazati vozačima i licima koja se prevoze u vozilu, na potrebu korištenja svjetloodbojnog prsluka prilikom napuštanja vozila na javnom putu.

Kampanju "Budi vidljiv, ne budi figura" zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS i AMS RS sa 49 Auto-moto društava.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju