nedelja 19 maj 2019
bsenfrdeitrusl

Ratarima iz opštine Šamac podijeljena žuta rotaciona svjetla, svjetloodbojne trake i preventivni materijali

ŠAMAC - Podjelom žutih rotacionih svjetala, svjetloodbojnih 3M traka za bolje uočavanje traktora i saobraćajno-preventivnih materijala šamačkim poljoprivrednicima u četvrtak (14. mart 2019.) je u Mjesnoj zajednici Tišina u opštini Šamac ozvaničen početak tradicionalne republičke preventivne kampanje Osvetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom".

Više od 20 vozača traktora odslušalo je predavanje o značaju upotrebe žutog rotacionog svjetla tokom vožnje na javnim putevima u Srpskoj, kao i bezbjednom prevozu lica i tereta na traktorskim prikolicama.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) Ranko Babić istakao je važnost sprovođenja ove kampanje pred i tokom predstojećih proljećnih radova, jer ratari u jeku sjetve moraju imati ispravne traktore i radne mašine, te pravilno koristiti svjetlosnu signalizaciju.

"U saobraćaju je najopasniji neosvijetljeni traktor. Kao takav je teško uočljiv zbog čega najčešće dolazi do saobraćajnih nezgoda sa najtežim posljedicama. Ovom kampanjom želimo uticati na promjenu stavova kod vozača traktora kako bi na javnom putu učestvovali sa tehnički ispravnim traktorom, čistim i ispravnim svjetlosnosignalnim uređajima, koristili žuto rotaciono svjetlo, bezbjedno prevozili lica i teret na traktorskoj prilkolici, te poštivali saobraćajna pravila", istakao je Babić.

Dodao je da su posebno opasne situacije kada se druga lica prevoze na traktoru, pa je česta pojava da stradaju najbliži članovi porodica koji su se prevozili na blatobranu traktora ili prikolici.

Realizacijom aktivnosti "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom" očekuje se veće poštivanje propisa i povećan oprez vozača traktora i ostalih poljoprivrednih mašina, kako u radu na njivi i u šumi, tako i na javnom putu, veći stepen tehničke ispravnosti, veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila.

Predavanje i podjelu materijala organizovalo je Auto-moto društvo (AMD) "Šamac". Kampanja "Osvetlaj obraz, domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom" sprovodiće se do 31. marta u više gradova i opština Srpske u organizaciji AMS RS i Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, a uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS i lokalnih zajednica.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju