nedelja 21 jul 2019
bsenfrdeitrusl

Iskustva iz Evrope prenijeli na puteve Srpske: Cilj - povećati bezbjednost i smanjiti broj saobraćajnih nezgoda

BANJALUKA - Predsjednik Evropske automobilističke asocijacije (EAC) Bernd Opolka izjavio je u utorak (19. mart 2019.) u Banjaluci da je od izuzetnog značaja što zakonodavne institucije podržavaju rad auto-moto društava, s ciljem unapređenja bezbjednosti u saobraćaju.

"Uz podršku zakonodavnih institucija unaprijedili smo bezbjednost saobraćaja u Njemačkoj, ali i ostalim evropskim zemljama. Vjerujem da će tako biti i ovdje", rekao je novinarima Opolka, nakon sastanka sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i generalnim sekretarom Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS) Rankom Babićem.

Babić je naglasio da je od izuzetnog značaja što je AMS Republike Srpske od 2016. godine član EAC.

"Na sastanku sa Čubrilovićem smo govorili o unapređenju rada AMS Republike Srpske, ali zakonske regulative, s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nesreća, a primjer nam mogu biti evropske zemlje", rekao je Babić.

On je zahvalio predstavnicima EAC što su posjetili Republiku Srpsku. Njemački, austrijski i slovački predstavnici pet auto-moto klubova koji broje više od 3,6 miliona članova su izrazili zahvalnost što su u trodnevnoj posjeti RS i što su mogućnosti da razmjenjuju iskustva, te što imaju zakonodavnu podršku, koja će pomoći u ostvarenju ciljeva.

"Kad sam počeo sa svojim radom u njemačkom auto-moto klubu, 1970. godine stopa smrtnosti u saobraćaju je bila 21.000. Danas je ta brojka na njemačkim putevima smanjena na 3.000 na godišnjem nivou. Nadamo se da će primjena našeg saobraćajnog plana u RS-u dati iste rezultate, te ga unaprijediti", rekao je predsjednik EAC, Bernd Opolka.

Poručili su da je njihova sigurnost na putevima zasnovana na švedskom konceptu sigurnosti, a nadaju se da će njemački koncept doprinijeti poboljšanju bezbjednosti saobraćaja u Republici Srpskoj.

(Izvor: Nezavisne novine)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju