nedelja 21 jul 2019
bsenfrdeitrusl

Predstavljen simulator efekta prevrtanja vozila, bezbjednosni pojas u vožnji koristi samo 66,75 odsto vozača u Srpskoj

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić rekao je u petak (22. mart 2019.) u Banjaluci da je u Srpskoj upotreba bezbjednosnog pojasa na prednjim sjedištima oko 65 odsto, a na zadnjim oko 20 odsto i da je potrebno povećati procenat njegove upotrebe.

Trninić je rekao da četvrtinu stradalih u saobraćaju čine mladi između 21 i 30 godina i da je zato važno najmlađim vozačima praktično pokazati ulogu bezbjednosnog pojasa.

"Cilj je povećanje procenta upotrebe bezbjednosnog pojasa", rekao je novinarima Trninić, koji je prisustvovao predstavljanju simulatora učenicima završnih razreda Srednje tehničke škole u Banjaluci.

On je istakao da je plan da simulator efekta prevrtanja vozila pri različitim brzinama, sa ciljem ukazivanja na značaj upotrebe bezbjednosnog pojasa tokom vožnje, bude predstavljen u što više lokalnih zajednica, te da ga isprobaju svi zainteresovani. Pored ovog simulatora, banjalučkim srednjoškolcima je predstavljen i simulator uticaja bezbjednosnog pojasa na tijelo putnika u vozilu koje je za potrebe ove manifestacije predstavio Auto-moto savez Republike Srpske.

Prema rezultatima drugog brojanja upotrebe bezbjednosnog pojasa u 23.047 vozila kontrolisanih u novembru 2018. godine za potrebe "Istraživanja upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima na putevima u naselju, van naselja i autoputu u Srpskoj" koje su sproveli Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i 49 Auto-moto društava (AMD) utvrđeno je da samo 66,75 odsto vozača koristi bezbjednosni pojas tokom vožnje.

Analizirajući podatke neposrednim opažanjem vozača na terenu, poslije jednomjesečne preventivne kampanje i povremenih represivnih aktivnosti, dobijeno je da 63,6 odsto muškaraca vozača upotrebljava bezbjednosni pojas, dok žene vozači u 77,18 odsto slučajeva koriste ovaj sistem zaštite.

Istraživanje upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima na putevima u naselju, van naselja i autoputu u Srpskoj AMS RS i AMD sprovode od 2012. godine, kada je prema prvom brojanju utvrđeno da svega 39 odsto vozača koristi bezbjednosni pojas.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović napomenuo je da, prema procjenama Agencije, svake godine pogine najmanje 20 lica zbog nekorištenja pojasa, dok ih oko 100 bude teže povrijeđeno.

Direktorica banjalučke Srednje tehničke škole Kristina Mrđa rekla je da su predstavljanju simulatora prisustvovali učenici sa smjerova vozač motornih vozila i tehničar drumskog saobraćaja.

(Izvor i foto: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju