nedelja 21 jul 2019
bsenfrdeitrusl

Traktoristi iz Pelagića upoznati sa značajem žutog rotacionog svjetla, učenici učili pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju

PELAGIĆEVO - Auto-moto društvo (AMD) "Donji Žabar" u petak (22. mart 2019.) je u okviru republičke preventivne kampanje "Osvjetaj obraz domaćine! Označi traktor žutim rotacionim svjetlom" u opštini Pelagićevo organizovalo stručno predavanje za vozače traktora i drugih poljoprivrednih mašina iz ove opštine, te podjelu žutih rotacionih svjetala, svjetloodbojnih 3M traka i saobraćajno-preventivnih materijale.

Istog dana u Osnovnoj školi "Vaso Pelagić" u Pelagićevu je održano saobraćajno-obrazovno predavanje pod nazivom "10 lekcija koje život znače". Predavanje  prisutnim učenicima o osnovnim pravilima bezbjednog ponašanja u saobraćaju održala je Jelica Lubura, stručni predstavnik AMS RS, dok je Jovan Kovačević, stručni predstavnik AMS RS i sekretar AMD "Optima" Modriča, podsjetio 24 poljoprivrednika na značaj poštivanja saobraćajnih propisa tokom vožnje traktorima na javnom putu.

Realizacijom aktivnosti "Osvjetlaj obraz domaćine, označi traktor žutim rotacionim svjetlom" očekuje se veće korištenje rotacionog svjetla prilikom kretanja na javnom putu, što predstavlja i zakonsku obavezu ove kategorije vozila.

Kampanja se sprovodiće do 31. marta u više gradova i opština Srpske u organizaciji AMS RS, AMD i Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, a uz podršku Ministarstva saobraćaja i veza RS, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Ministarstva unutrašnjih poslova RS i lokalnih zajednica.

Predavanje za učenike Osnovne škole "Vaso Pelagić" u Pelagićevu organizovano je u okviru preventivne aktivnosti "Budi vidljiv, ne budi figura".

Prisutnim učenicima su podijeljene slikovnice i bojanke "10 lekcija koje život znače", reflektivni privjesci "smajlići" i drugi obrazovni materijali. Sa učenicima se razgovaralo o osnovnim pravilima bezbjednog ponašanja u saobraćaju neophodnim za njihovo samostalno kretanje na putu od kuće do škole i obrnuto, a posebna pažnja je posvećena kretanju pješaka duž kolovoza noću i u uslovima smanjene vidljivosti.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju