petak 15 novembar 2019
bsenfrdeitrusl

In memoriam - Božidar Stanar, prvi generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske

ROGATICA - Božidar Božo Stanar, književnik i prvi generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske, preminuo je 3. aprila 2019. godine u Rogatici.

Rođen je 1935. godine u Vučetićima kod Goražda. Osnovnu školu završio je u Čajniču, Nižu gimnaziju u Rogatici, Višu gimnaziju u Goraždu, a Ekonomski fakultet u Beogradu. Najveći dio života proveo je u Rogatici u koju je dolazio i iz nje odlazio. Posljednji njegov dolazak u grad na obalama Rakitnice bio je sa egzodusom Srba iz Sarajeva i u njoj je ostao do kraja života.

Za prvog generalnog sekretara Auto-moto saveza Republike Srpske imenovan je 1. avgusta ratne 1992. godine i tu funkciju obavljao do 1. avgusta 1999. godine, poslije čega odlazi u zasluženu penziju.

Povodom smrti Božidara Stanara, u Narodnoj biblioteci "Vojislav Lubarda" u Rogatici održana je komemoracija na kojoj su o njegovom liku i književnom stvaralaštvu, u prisustvu rodbine, prijatelja i ljubitelja njegove pisane riječi govorili njegovi iz esnafa književnika Milun-Mišo Lubarda i Milenko Jevđević, Jevđa kako ga je Božo iz milja zvao.

Nakon toga Božidar Stanar, u prisustvu brojnih Rogatičana, prijatelja i poznanika, sahranjen je na groblju Lužnica u Rogatici.

(Izvor: www.058.ba, foto: Glas Srpske)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju