petak 15 novembar 2019
bsenfrdeitrusl

Republička kampanja "Niti jedna brza vožnja" počela u Banjaluci, predstavljeni simulatori čeonog sudara i prevrtanja vozila

BANJALUKA - Republička preventivna kampanja "Niti jedna brza vožnja" počela je u četvrtak (13. jun 2019.) na Trgu Krajine u Banjaluci i ima za cilj da poveća nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj smanjenjem broja vozača koji voze nepropisnim ili neprilagođenim brzinama.

Kampanja će trajati do 31. avrgusta i zajednički je sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez (AMS) RS sa 49 Auto-moto društava i kompanija "Auto Milovanović", kao strateški partner.

Glavni inspektor u Jedinici za bezbjednost saobraćaja Uprave policije MUP-a Srpske Dragan Milošević rekao je da je prošle godine u 45 odsto nezgoda sa smrtnim posljedicama u Republici Srpskoj uzrok bila neprilagođena brzina.

"Osim što podržavamo ove preventivne kampanje, planiramo u narednom periodu i da preko svojih organizacionih jedinica sprovodimo planske mjere na kontroli brzine kretanja vozila, koje će se preduzimati tako što će biti uključeni svi uređaji za mjerenje prekoračenje brzine vozila", rekao je Milošević.

Pomoćnik ministra sabraćaja i veza Republike Srpske Nataša Kostić rekla je da je brzina jedan od glavnih uzroka nezgoda u saobraćaju, te apelovala na vozače da poštuju ograničenja brzine.

"Današnje aktivnosti usmjerene su prvenstveno na najmlađe, jer su nam oni i najvažniji. Ako ih na vrijeme naučimo da je važno vezati pojas i smanjiti brzinu, oni će uticati i na svoje roditelje, ali i biti odgovorni u budućnosti", rekla je Kostićeva novinarima.

Portparol Auto-moto saveza Republike Srpske Perica Pećanac rekao je da istraživanja pokazuju da je prosječna brzina automobila u Srpskoj 76 kilometar na čas, ali da je zabrinjavajuće što su najveća prekoračenja zabilježena u naseljenim mjestima.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović upozorio je vozače da što brže voze, više rizikuju.

"Ove godine smo počeli sa mjerenjem indikatora bezbjednosti saobraćaja, te u septembru očekujemo rezultate koliko procenata vozača u Republici Srpskoj poštuje ograničenje brzine u i van naselja", rekao je Radović.

Kampanja je počela predstavljanjem simulatora prevrtanja vozila, direktnog sudara i drugim promotivnim aktivnostima za najmlađe.

(Izvor: Srna, foto: AMS RS)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju