sreda 11 decembar 2019
bsenfrdeitrusl

Što manje koristiti motorna vozila, okrenuti se zdravijim i čistijim vidovima prevoza ljudi i roba

BANJALUKA - Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić poručio je u četvrtak (19. septembar 2019.) na Trgu Krajine u Banjaluci da građani treba da se više okrenu drugim vidovima saobraćaja i da što manje koriste motorna vozila, koji su veliki zagađivači životne okoline.

Trninić je pozvao sve građane da što više koriste bicikle, javni prevoz, pješačenje, kao i druge načine prevoza, koji osim što ne zagađuju okolinu, smanjuju troškove prevoza.

"Smanjenje upotrebe motornih vozila svakako utiče i na bezbjednost saobraćaja, te ćemo i dalje raditi na promociji alternativnih prevoza", rekao je Trninić novinarima.

On je, povodom obilježavanja međunarodne kampanje "Evropska nedjelja mobilnosti - dan bez automobila", zajedno sa generalnim sekretarom republičkog Auto-moto saveza Rankom Babićem posjetio pokretni poligon za obuku djece u saobraćaju i mališanima predškolskog uzrasta poklonio saobraćajno-obrazovne bojanke i slikovnice.

Babić je istakao značaj ovakvih aktivnosti kako bi se podigla svijest građana o kombinovanju različitih prevoznih sredstava u gradu, ali i da se najmlađi učesnici u saobraćaju pripreme na opasnosti na koje mogu da naiđu.

"Jedan od tih aktivnosti je obuka djece u saobraćaju, koja se u potpunosti uklapa u obilježavanje nedjelje mobilnosti i način vaspitanja djece za zaštitu životne sredine i korištenje alternativnih vidova prevoza", rekao je Babić.

Prema njegovim riječima, u Republici Srskoj godišnje se registruje oko 350.000 motornih vozila, dok je u Banjaluci više od 70.000 registrovanih vozila.

"U urbanim sredinama automobili su i jedan od najvećih zagađivača životne sredine i neophodno je da se svi što više okrenemo alternativnim vidovima prevoza", rekao je Babić.

Međunarodna kampanja "Evropska nedjelja mobilnosti" obilježava se od 16. do 22. septembra širom Srpske, a organizuju je Ministarstvo saobraćaja i veza Srpske, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srpske, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Srpske u saradnji sa Auto-moto društvima i lokalnim zajednicama.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju