utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

Babić: Važno raditi sa najmlađima kako bi se blagovremeno vaspitali kao budući dobri učesnici u saobraćaju

DOBOJ - Povodom obilježavanja međunarodne manifestacije "Evropska nedjelja mobilnosti - Dan bez automobila" u Doboju je u ponedjeljak (23. septembar 2019.) za saobraćaj zatvoren dio Ulice Svetog Save i organizovan prigodan obrazovni i kulturno-zabavni program za učenike dobojskih osnovnih škola, djecu iz vrtića i korisnike Dnevnog centra za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Republike Srpske (AMS RS) Ranko Babić ukazao je na važnost rada sa najmlađima kako bi se blagovremeno vaspitali kao budući dobri učesnici u saobraćaju.

On je istakao da je automobil danas, ipak, nezaobilazno prevozno sredstvo, te ukazao na potrebu promjene energenta i podsjetio na uredbu Evropske unije (EU) prema kojoj već do 2030. godine odnosno do 2050. neće biti motora sa unutrašnjim sagorijevanje.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović pozdravio je to što grad Doboj i ove godine, zajedno sa drugim lokalnim zajednicama u Srpskoj, obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti koja se ove godine održava pod sloganom "Hodajmo zajedno".

On navodi da je cilj manifestacije da se afirmišu pješačenje, vožnja bicikla, korištenje javnog prevoza, kako bi se uticalo na to da lokalne zajednice budu po mjeri građana, a ne automobila.

"Grad treba da postane prijatniji za život, sa manje izduvnih gasova, buke, zagađenja životne sredine i, naravno, sa manje saobraćajnih nezgoda", rekao je Radović i dodao da se to može postići obezbjeđivanjem pješačkih i biciklističkih površina.

Radović kaže da su ove manifestacije jedan od koraka u postizanju krajnjeg cilja - što manjeg korištenja automobila kao prevoznog sredstva u gradu.

Komandir Policijske stanice za bezbjednost saobraćaja Doboj Predrag Lazić izrazio je zadovoljstvo što od početka ove školske godine nije evidentirana nijedna saobraćajna nezgoda sa djecom-pješacima kao učesnicima.

On navodi da tokom ove kalendarske godine nije evidentiran smrtni slučaj pješaka kao učesnika u saobraćaju.

Lazić je rekao da službenici Policijske uprave Doboj učestvuju na današnjoj aktivnisti koja je jedan segment preventivne akcije "Zaštitimo djecu u saobraćaju" koju Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske preduzima sa drugim subjektima iz ove oblasti.

Zamjenik gradonačelnika Doboja Vlado Blagojević kaže da ova lokalna zajednica posredstvom lokalnih savjeta i Komisije za bezbjednost saobraćaja tokom cijele godine provode niz preventivnih aktivnosti na poboljšanju stanja u saobraćaju sa akcentom na najmlađe učesnike.

Ove godine Evropska nedjelja mobilnosti fokusira se na bezbjedno pješačenje i vožnju bicikla, kao i koristi koje ovakav vid kretanja može da ima za zdravlje, životnu sredinu i finansije.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju