utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

Zvornički osnovci učili osnovna pravila bezbjednog ponašanja u saobraćaju putem predstave "Mirka"

ZVORNIK - Učenici prvog i drugog razreda u zvorničkoj Osnovnoj školi "Sveti Sava" u utorak (15. oktobar 2019.) su pogledali edukativnu predstavu "Mirka" u kojoj ih glumci kroz igru i zabavu uče o bezbjednom ponašanju u saobraćaju i unapređenju saobraćajnog obrazovanja i vaspitanja.

Portparol Auto-moto saveza Republike Srpske Perica Pećanac rekao je da je predstava "Mirka" saobraćajno-obrazovni i preventivni projekat koji se već šest-sedam godina prikazuje u osnovnim školama širom Srpske.

"Kroz predstavu `Mirka` mališani uče kako da budu dobri i odogovorni učesnici u saobraćaju", rekao je Pećanac i dodao da je ovu predstavu do sada gledalo više od 30.000 mališana.

Ističući da je predstava prilagođena za predškolski i rani školski uzrast, Pećanac je rekao da djeca u 10 lekcija prolaze svakodnevne saobraćajne situacije.

Predstavnik Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Nikola Torbica rekao je novinarima da "Mirka" ima cilj da djecu upozna o osnovnim pravilima u saobraćaju.

"Sa djecom radimo tokom cijele godine, idemo u sve jedinice lokalne samouprave i kroz igru i na zanimljiv način im objašnjavamo kako da budu što bezbjedniji u saobraćaju", rekao je Torbica.

Torbica je naglasio da u prošloj godini, srećom, nije bilo nastradale djece u saobraćaju.

"U posljednjih pet godina, svake godine sve je manje djece koja učestvuju u saobraćajnim nezgodama, što izuzetno raduje", rekao je Torbica.

Direktor Osnovne škole "Sveti Sava" Radomir Petrović rekao je da ova škola u saradnji sa Policijskom upravom Zvornik organizuje predavanja za učenike o bezbjednosti saobraćaja, a svake četvrte godine iz Agencije dolaze glumci koji prikažu "Mirku".

"Učenici se u skladu sa naučenim i ponašaju, a mislim da se i kod vozača podiže svijest o bezbjednoj vožnji u blizini obrazovnih ustanova", rekao je Petrović.

Petrović je naglasio da ispred zvorničke škole dežura policajac koji brine o bezbjednom prelasku djece preko ulice, čime je znatno pojačana bezbjednost mališana prilikom dolaska i odlaska iz škole.

Učenicima su podijeljene slikovnice i bojanke u kojima se nalazi 10 lekcija koje u saoraćaju život znače.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju