sreda 29 januar 2020
bsenfrdeitrusl

Počela kampanja "Niti jedna čaša prije vožnje", vozačima apel da pijani ne sjedaju za volan i upravljaju vozilom

  • %PM, %17 %515 %2019 %12:%dec

BANJALUKA - Tradicionalna republička preventivna kampanja pod nazivom "Niti jedna čaša prije vožnje", čiji je cilj poboljšanje bezbjednosti smanjenjem broja vozača koji učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola, počela je u ponedjeljak (16. decembar 2019.) konferencijom za medije i podjelom saobraćajno-preventivnih materijala.

Kampanju, koja će trajati do 31. januara, realizovaće Ministarstvo saobraćaja Republike Srpske (RS), Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez Republike Srpske, te jedinice lokalne samouprave.

Pomoćnica ministra saobraćaja i veza Srpske Nataša Kostić rekla je da je obaveza Ministarstva da, prije svega, ulaže u putnu infrastrukturu i opremu na putevima.

"Svi griješimo i najveći uzrok saobraćajnih nezgoda je greška čovjeka", rekla je Kostićeva na konferenciji za novinare u Banjaluci na kojoj je ozvaničen početak kampanje.

Ona je dodala da na poboljšanju stanja ne treba da rade samo republičke institucije, već da svaki pojedinac treba da uloži mnogo, da krene od sebe, da se ponaša društveno prihvatljivo i utiče i na druge.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Srpske Milija Radović rekao je da je, prema procjeni Agencije, lani 20 lica poginulo u saobraćajnim nesrećama koje su povezane sa upotrebom alkohola, dok ih je 120 teško povrijeđeno.

Radović je najavio da će, u okviru kampanje, specijalizovano vozilo karavan sa bilbordima proći najmanje 25 gradova u Srpskoj, biće emitovan radio džingl, a medijski partner kampanje Radio-televizija Republike Srske će emitovati odgovarajući video u vezi sa kampanjom.

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srpske Ranko Babić rekao je da će u okviru kampanje biti sprovedene i radionice sa licima koja voze radne mašine i traktore, a konzumiraju alkohol, kako bi im skrenuli pažnju na opasnosti koje ih vrebaju.

On je podsjetio na pravo koje je Srpska dala svim vozačima, odnosno broj 1285, te da će nakon saobraćajne nezgode vozilo i putnici biti besplatno prevezeni.

Načelnik Jedinice policije za bezbjednost saobraćaja u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Srpske Goran Amidžić rekao je da je MUP preduzeo niz planskih mjera s ciljem smanjenja broja saobraćajnih nezgoda.

"U ovoj godini smo u tome i uspjeli - broj saobraćajnih nezgoda je smanjen za 131, broj smrtno stradalih smanjen je za sedam, teško povrijeđenih je manji za 51, a lakše povrijeđenih za 291", precizirao je Amidžić.

On je dodao da je ove godine izdato za 34.600 naloga više, odnosno zbog prekršaja u saobraćaju je sankcionisano 261.297 počinilaca. Iz saobraćaja je isključeno 18.203 vozača zbog vožnje pod dejstvom alkohola, što je u poređenju sa 11 mjeseci prošle godine više za 4.118 ili za 29,5 odsto.

Amidžić je istakao da se iz godine u godinu broj učesnika u saobraćajnim nezgodama pod dejstvom alkohola povećava, a isti je slučaj u vezi sa vozačima koji upravljaju automobilima pod uticajem opijata.

Slavko Davidović iz Gradske uprave Banjaluka rekao je da se najveći grad u Srpskoj i grad sa najvećim brojem registrovanih vozila aktivno uključio u sprovođenje kampanje.

On je poručio građanima Banjaluke i Srpske da ne sjedaju za volan ako su konzumirali alkohol jer povećavaju šansu za nastanak saobraćajne nezgode sa smrtnim ishodom ili teški povredama.

Banjalučanin Zoran Vujin, koji je nakon saobraćajne nezgode u kojoj je učestvovao 1998. godine ostao u invalidskim kolicima, poručio je vozačima da male greške - poneka čaša alkoholnog pića, malo veća brzina ili nevezan pojas, mogu biti velike i drastično im promijeniti život.

On je dodao da je tada imao 26 godina, porodicu i mnogo planova za budućnost, ali da mu se poslije nezgode cijeli život promijenio.

"Nisam vezao bebjednosni pojas u automobilu i ta mala greška mi je napravila veliki problem i prouzrokovala veliku nesreću", naveo je Vujin.

(Izvor: Srna)

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju