utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

Istraživanje AMS RS: Kod jedne trećine od 1.052 kontrolisana vozila utvrđena nezadovoljavajuća kočiona tečnost

  • %AM, %12 %468 %2020 %11:%feb

BANJALUKA - Kontrolom 1.052 vozila tokom republičke preventivne kampanje "Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima 2019" utvrđeno je da 31,27 odsto tih vozila nema zadovoljavajuću kočionu tečnost, dok kod 14,26 odsto vozila svjetlo-signalni uređaji nisu ispunjavali zahtjeve za bezbjedno učešće u saobraćaju, a naročito u zimskim uslovima.

Tradicionalnu kampanju preventivne kontrole ispravnosti uređaja na motornim vozilima i njihove pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima su od 4. do 29. novembra 2019. godine sproveli Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) sa Auto-moto društvima, a u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova RS, Ministarstvom saobraćaja i veza RS, Agencijom za bezbjednost saobraćaja RS i društveno odgovornom komanijom "Nestro grupa".

U toku trajanja aktivnosti na vozilima je kontrolisana rashladna tečnost, kvalitet viskoziteta kočione tečnosti, dubina gazećeg sloja pneumatika, svjetlosno-signalni uređaji, uređaji za brisanje vjetrobrana, punjenje akumulatora, te kontrola opreme i pribora koju treba da posjeduju vozači na osnovu pravilnika.

Kontrolisana je i ispravnost auto-gas instalacija na vozilima koja se pogone na gas pomoću posebnog uređaja koji detektuje curenje tog goriva. Na pojedinim lokacijama je vršena i kontrola ispravnosti amortizera na vozilima, na specijalnom mobilnom uređaju za ispitivnje amortizera.

Takođe, vozačima je podjeljeno 5000 brošura u kojima je objašnjen način vožnje u zimskim uslovima i priprema vozila za zimske uslove vožnje koji su zajednički izradili AMS RS, Ministarstvo saobraćaja i veza i Ministarstvo unutrašnjih poslova  Republike Srpske. Pored brošure vozačima u toku trajanja akcije vršena je zamjena sijalica različitih vrsta na licu mjesta.

Radnici "Nestro grupe" su vozačima u toku aktivnosti djelili grebalice za skidanje leda sa staklenih površina, servisne knjižice za vozila i tečnost za pranje vjetrobranskog stakla Mosol.

Kontrola urađaja na vozilima i njihove pripremljenosti za zimske uslove vožnje obavljala se metodom slučajnog odabira.

Kontrolom je obuhvaćeno ukupno 1.052 vozila, tako da uzorak nije reprezentativan. Tokom trajanja aktivnosti na vozilima na kojima su utvrđene neispravnosti vršilo se besplatno otklanjanje kvarova na svjetlosno-signalnim uređajima i uređajima za brisanje vjetrobrana, (zamjena sijalica, zamjena metlica brisača, podešavanje svjetala).

Prosječna starost kontrolisanih vozila iznosi 16,05 godina.

Analizom rezultata utvrđeno je da kod 14,26 % kontrolisanih vozila svjetlosno signalni uređaji ne ispunjavaju zahtjeve za bezbjedno učešće u saobraćaju, a naročito u zimskom periodu.

Dubina gazećeg sloja pneumatika nije zadovoljavajuća kod 6,56 % vozila, a koja su kontrolisana od 15. novembra, tj. od obavezne upotrebe zimske opreme na putavima u RS. Sistem za brisanje vjetrobrana i vjetrobransko staklo nije bilo ispravno kod 2,66 % vozila od ukupnog broja kontrolisanih vozila. U periodu kada se provodila aktivnost 3,90 % vozila nije posjedovalo obaveznu opremu vozila koja je propisana na osnovu Pravilnika o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju da imaju vozila i osnovnim uslovima koje moraju da ispunjavaju uređaji i oprema u saobraćaju na putevima. U ovom periodu napominjali smo vozače i na zakonsku obavezu posjedovanja zimske opreme u periodu od 15. novembra ove do 15. aprila sledeće godine.

Od ukupnog broja kontrolisanih vozila kod kojih je provjeravana vrijednost rashladne tečnosti, kod 7,13 % nije imala zadovoljavajuću vrijednost. Nezadovoljavajuća vrijednost kočione tečnosti evidentirana je kod 31,27 % kontrolisanih vozila od broja kontrolisanih vozila kod kojih je provjeravana.

Nakon što su utvrđene neispravnosti na vozilima izvršeno je 122 intervencija pri čemu su otklonjene neispravnosti svjetlosno signalnih uređaja na 115 vozila.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju