utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

Počela kampanja "Budi vidljiv, ne budi figura", za đake iz Dragočaja biće izvedena predstava "Saobraćajne čarolije"

ZVORNIK, BANJALUKA - Predstavnici Auto-moto društva "Semafor" Zvornik i Policijske uprave Zvornik su podjelom saobraćajno-obrazovnih i drugih preventivnih materijala svojim sugrađanima označili početak republičke preventivne aktivnosti "Budi vidljiv, ne budi figura", koja će se do kraja februara ove godine sprovoditi širom Republike Srpske (RS).

Ovu akciju zajednički sprovode Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Auto-moto savez RS sa 49 Auto-moto društava i jedinice lokalne samouprave.

U okviru ove aktivnosti je 18. februara u 12.30 časova planirana posjeta Osnovnoj školi "Desanka Maksimović" u Dragočaju kod Banjaluke, gdje će se za učenike prvog, drugog i trećeg razreda izvesti interaktivna predstava "Saobraćajne čarolije".

Đacima će biti podijeljene slikovnice i bojanke "Deset lekcija koje život znače", kao i svjetlo-odbojni privjesci "smajlići", koje će djeca moći zakačiti na odjeću i školske torbe.

Prema podacima MUP-a RS, kad je u pitanju starosna dob poginulih, najviše poginulih je starije od 60 godina. Skoro sve nezgode dogodile su se u noćnim uslovima odvijanja saobraćaja (većina nezgoda između 16 časova i 22 časa), van naselja, na otvorenom i neosvijetljenom dijelu puta.

Medijska kampanja ima za cilj da ukaže pješacima na opasnosti kojima su izloženi prilikom kretanja kolovozom u noćnim uslovima vožnje, kako se kretati pravilno, da je neophodno nositi fluroscentni prsluk ili neki drugi svjetloodbojnih predmeta.

Takođe, cilj kampanje je ukazati vozačima koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti, da prilikom napuštanja vozila na javnom putu koriste svjetlodobojni prsluk.

Takođe, cilj kampanje je ukazati vozačima koliko je bitno da stakla na vozilu budu čista i da farovi budu ispravno podešeni i čisti, da prilikom napuštanja vozila na javnom putu koriste svjetlodobojni prsluk.

Realizacijom akcije "Budi vidljiv, ne budi figura", očekuje se povećan oprez svih pješaka u saobraćaj, a posebno starijih lica i povećanje njihove uočljivosti od strane vozača u noćnim uslovima vožnje, kao i oprez vozača prilikom vožnje u naselju i kroz prigradska naselja, kao i veća tehnička ispravnost uređaja za osvjetljavanje puta.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju