utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

Manje od 50 odsto vozača koristilo pojas u 2016. godini u Republici Srpskoj

  • %AM, %24 %441 %2017 %10:%feb

BANJALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske i Auto-moto društva su u okviru kampanje "Veži se zbog onih koje voliš" sproveli u 2016. godini istraživanje ponašanja korisnika putničkih i teretnih vozila i stavova vozača o prihvatanju i upotrebi sigurnosnih pojaseva na području Republike Srpske.

Tokom 2016. godine istraživanje se sprovodilo u dva dijela, prije i posle provedenih preventivnih i represivnih aktivnosti. Cilj provođenja istraživanja bio je da se sagleda postojeće stanje stepena upotrebe sigurnosnog pojasa kod vozača, suvozača i putnika na zadnjim sjedištima u putničkim automobilima, kao i vozača i suvozača u teretnim vozilima, radi njegovog poboljšanja, kao i praćenje efekata provedene kampanje i represivnih aktivnosti u toku 2016. godine.

Analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem vozača na terenu (ukupno putevi u naselju, van naselja i autoput), prije provedene kampanje u 2016. godini, dobijeno je da sigurnosni pojas koristi 48 % vozača u toku vožnje na putevima Republike Srpske. Nakon sprovedene jednomjesečne kampanje i povremenih represivnih aktivnosti, te nakon izvršenog drugog brojanja, zabilježeno je da 47 % vozača koristi bezbjednosne pojaseve.

Sprovedena kampanja (preventivne i represivne aktivnosti) u toku 2016. godine nije uticala je na povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva kod vozača (ukupno lokacije u naselju, van naselja i autoput) u odnosu na rezultate sa prvog brojanja.

Metod istraživanja koji je korišten kako bi se dobio stepen upotrebe sigurnosnog pojasa jeste neposredno opažanje na terenu. Stavove vozača o prihvatanju i upotrebi sigurnosnog pojasa dobili smo metodom ankete vozača.

 

Više podataka možete dobiti u PDF dokumentu ispod:

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju