utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

ISTRAŽIVANJE AMS RS: 44,08 odsto vozača u 2016. godini vozi brzinom većom od dozvoljene u naseljenim mjestima

  • %PM, %31 %561 %2018 %13:%jan

BANJALUKA - Prema rezultatima istraživanja brzine kretanja motornih vozila na putevima u Republici Srpskoj koje je 2016. godine sproveo Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS), 44,08 odsto vozača vozi brzinom većom od dozvoljene u naseljenim mjestima, dok na putevima van naselja, na dionicama sa ograničenjem od 60 kilometara na čas, čak 58,23 odsto vozača vozi brže nego što je dozvoljeno.

Rezultati mjerenja na dionicama auto puta pokazuju da, s obzirom na ograničenje brzine na auto putu od 130 kilometara na čas (km/č), 67,18 odsto vozača poštuje ograničenje brzine, dok 32,82 odsto vozača na vozi brzinama iznad ograničenja.

AMS RS je na svim mjernim mjestima i u svim uslovima mjerenja zabilježio brzinu na uzorku od 21.712 vozila. Mjernim uređajima je zabilježena brzina kretanja 11.458 vozila u naselju, 8.109 van naselja i 2.145 vozila na autoputu. Cilj istraživanja je da se u 2016. godini dobiju polazni indikatori bezbjednosti saobraćaja koji se odnose na brzinu u Republici Srpskoj.

Rezultati istraživanja pokazuju da vozači na svim lokacijama i uslovima vožnje (dan/noć) prekoračuju ograničenje brzine kretanja do 10 km/č. Razlozi se mogu naći u tome što za prekoračenje brzine do 10 km/č u ZOOBS-u BiH nije propisana kaznena odredba za ovaj prekršaj. Vozači su svjesni da čineći ovaj prekršaj neće biti kažnjeni, a većina ne posjeduje dovoljno znanja o uticaju na rizik nastanka i težine nezgode pri povećanju prosječne brzine za samo 1 km/č.

Procenat vozača koji u dnevnim uslovima vožnje prekoračuju brzinu do 10 km/č više od dozvoljene kreće se od 8.4 odsto u Bijeljini do 36.3 odsto u Gradišci, dok je procenat prekoračenja u noćnim uslovima vožnje od 15.7 odsto u Bijeljini do 26.5 odsto u Banjaluci.

Kada su u pitanju brzine veće od od ograničenja za 10 do 20 km/č u uslovima dan/noć, taj procenat se kreće od 2,3 odsto u Bijeljini do 23,5 odsto u Istočnom Sarajevu, dok se u noćnim uslovima vožnje taj procenat kreće se od 9,2 odsto u Bijeljini do 27,1 odsto u Gradišci.

Prekršaje u dnevnim uslovima vožnje zbog vožnje brzinom koja je za 20 do 30 km/č veća od dozvoljene najviše prave vozači u Istočnom Sarajevu (10,1 odsto) i Foči (5,6 odsto). U noćnim uslovima vožnje najveći procent prekršilaca je u Gradišci (19 odsto) i Foči (7,6 odsto).

Podaci do kojih se došlo mjerenjem brzina kretanja vozila u naselju, van naselja i na autoputu nesumnjivo potvrđuju da je od strane vozača u Republici Srpskoj prisutno nepoštovanje propisanog ograničenja brzine, te da je vožnja nepropisnom brzinom jedan od osnovnih uzroka nastanka saobraćajnih nezgoda.

Prikupljanje podataka o brzinama vozila vršeno je u sladu sa Metodologijom za mjerenje brzine  na magistralnim putevima, gradskim ulicama i auto putevima u Republici Srpskoj (AMS RS, maj 2016). Metodologija je usaglašena sa preporukama koje su navedene u priručniku Safety Net D 3.8.

Mjerenje brzine kretanja vozila vršeno je radarskim uređajem za statističko praćenje odvijanja saobraćaja, sa evidentiranjem trenutka i brzine kretanja, te opsegom mjerenja brzine od 0-255 km/č (Proizvođač "Mladost trade" Zvornik).

 

OVDJE MOŽETE PREUZETI PDF DOKUMENT:

AMS Istraživanje

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju