utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

ISTRAŽIVANJE AMS RS: Oko 62 odsto vozača u 2017. godini koristilo bezbjednosni pojas

  • %PM, %30 %513 %2018 %12:%jan

BANJALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društva (AMD) su i u 2017. godini sproveli istraživanje upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima na putevima u Republici Srpskoj i analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem na terenu (ukupno putevi u naselju, van naselja i autoput), prije provedene kampanje, dobijeno je da sigurnosni pojas koristi 61,82 % vozača u toku vožnje na putevima Republike Srpske.

Nakon provedene jednomjesečne kampanje i povremenih represivnih aktivnosti, te nakon izvršenog drugog brojanja, zabilježeno je da je 61,43 % vozača koristilo bezbjednosne pojaseve u vozilima.

Sprovedena kampanja (preventivne i represivne aktivnosti) u toku 2017. godine nije uticala je na povećanje upotrebe sigurnosnih pojaseva kod vozača (ukupno lokacije u naselju, van naselja i autoput) u odnosu na rezultate sa prvog brojanja u toku 2017. godine.

Upotreba sigurnosnog pojasa povećana je u toku 2017. godine za 13 % u odnosu na prvo brojanje koje je obavljeno u toku 2016. godine. Razlozi povećanja upotrebe pojasa mogu se naći u većim kaznenim odredbama za ne upotrebu sigurnosnih pojaseva kod korisnika vozila, koje su navedene u Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, koji je stupio na snagu u februaru 2017. godine.

OVDJE MOŽETE PREUZETI REZULTATE ISTRAŽIVANJA (skraćeno izdanje):

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju