utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

U Republici Srpskoj u 2018. godini 66,75 odsto vozača koristilo bezbjednosni pojas tokom vožnje

  • %PM, %18 %599 %2019 %14:%feb

BANJALUKA - Prema rezultatima drugog brojanja upotrebe bezbjednosnog pojasa u 23.047 vozila kontrolisanih od 6. do 8. novembra 2018. godine na putevima u naselju, van naselja i autoputu u Republici Srpskoj utvrđeno je da 66,75 odsto vozača koristi bezbjednosni pojas tokom vožnje.

Analizirajući podatke neposrednim opažanjem vozača na terenu, poslije jednomjesečne preventivne kampanje i povremenih represivnih aktivnosti, dobijeno je da 63,6 odsto muškaraca vozača upotrebljava bezbjednosni pojas, dok žene vozači u 77,18 odsto slučajeva koriste ovaj sistem zaštite.

Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i 49 Auto-moto društava (AMD) sproveli su tokom mjeseca aprila ove godine prvi dio "Istraživanja upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima na putevima u naselju, van naselja i autoputu u Srpskoj", poslije kojeg je sprovedena preventivna kampanja o važnosti upotrebe bezbjednosnog pojasa kao jednom od najefikasnijih mjera smanjenja stope stradalih u saobraćaju

Istraživanje upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima na putevima u naselju, van naselja i autoputu u Srpskoj AMS RS i AMD sprovode od 2012. godine, kada je prema prvom brojanju utvrđeno da svega 39 odsto vozača koristi bezbjednosni pojas.

 

OVDJE možete preuzeti Istraživanje upotrebe bezbjednosnog pojasa u Republici Srpskoj u 2018. godini:

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju