utorak 25 februar 2020
bsenfrdeitrusl

Prvo brojanje upotrebe bebjednosnog pojasa na putevima Srpske u 2019. godini - 67 odsto vozača koristi ovaj vid zaštite

  • %PM, %10 %491 %2019 %12:%sep

BANJALUKA - Auto-moto savez Republike Srpske (AMS RS) i Auto-moto društva (AMD) su sredinom prve polovine 2019. godine sproveli prvo brojanje upotrebe bezbjednosnog pojasa u vozilima na putevima u Republici Srpskoj i analizirajući podatke dobijene neposrednim opažanjem 27.231 vozača na putevima u naselju, van naselja i autoputu utvrdili da bezbjednosni pojas koristi 67 odsto vozača u toku vožnje na putevima Republike Srpske.

Brojanje upotrebe pojasa u vozilima u Srpskoj sprovodi se od 2012. godine u okviru projekta AMS RS pod nazivom "Istraživanje upotrebe bezbjednosnih pojaseva tokom vožnje na putevima u Republici Srpskoj".

Na osnovu istraživanja koje je proveo AMS RS u toku 2018. godine, nakon provedenog drugog dijela istraživanja (drugo brojanje), dobijeno je da sigurnosni pojas koristi 67 % vozača. Upotreba sigurnosnog pojasa ostala je na istom nivou kao u toku 2018. godine (nakon drugog brojanja).

Analizirajući rezultate dobijene neposrednim opažanjem vozača, posmatrano po polu u periodu 2012/2019. godina, uočeno je da vozači muškog pola manje koriste bezbjednosne pojaseve u odnosu na vozače ženskog pola u toku vožnje na putevima Republike Srpske.

Kod vozača ženskog pola stepen upotrebe pojasa veći je na putevima u naselju, van naselja i autoputu u odnosu na vozače muškog pola.

OVDJE MOŽETE PREUZETI PDF DOKUMENT - REZULTATI PRVOG BROJANJA UPOTREBE BEZBJEDNOSNOG POJASA U SRPSKOJ U 2019.

Granični prelaz Gradiška - izlaz iz RS

Granicni prelaz Gradiska

 

 Granični prelaz Gradiška - ulaz u RS

Granicni prelaz Gradiska

Djeca u saobraćaju